20 lutego 2015

Początek budowy promów dla Estonii

Remontowa Shipbuilding S.A. z grupy Remontowa Holding rozpoczęła realizację kontraktu na budowę pierwszego z serii dwóch nowoczesnych promów pasażersko-samochodowych zamówionych przez estońskiego armatora Port of Tallinn.

20 lutego 2015 roku w stoczni Remontowa Shipbuilding odbyło się cięcie pierwszych blach do budowy tego statku. W uroczystości udział wzięła Minister Gospodarki i Infrastruktury Estonii - pani Urve Palo, jak również przedstawiciele armatora oraz Remontowa Holding S.A.

Kontrakt na budowę promów realizowany jest w wyniku rozstrzygnięcia przetargu, ogłoszonego w 2014 roku. O wyborze Remontowa Shipbuilding zadecydowało niekwestionowane doświadczenie w budowie statków pasażerskich oraz uznanie, jakim stocznia cieszy się wśród armatorów z całego świata. Zakontraktowane promy będą najnowocześniejszymi  jednostkami  z napędem konwencjonalnym w basenie Morza Bałtyckiego. Projekt statku zakłada możliwość ewentualnej zmiany napędu na paliwo LNG.

Port Tallinn jest obecnie największym ośrodkiem obsługującym ruch towarowo-pasażerski w Estonii. Zwiększenie i unowocześnienie posiadanej floty stało się jednym z kluczowych elementów mających usprawnić połączenia wzdłuż zachodniego wybrzeża Estonii. Budowane promy zabierać będą na pokład 150 samochodów osobowych oraz 700 pasażerów. Zbudowane zostaną pod nadzorem towarzystwa klasyfikacyjnego Det Norske Veritas (DNV GL).